Oglądałem trochę od środka program o gotowaniu na BBC i zaintrygował mnie przepis na tosty? grzanki? – nie wiem do końca jak to nazwać. Może po prostu tłumacząc z angielskiego smażone kanapki z szynką i serem? Pomysł wydał się ciekawy, postanowiłem spróbować. Udało mi się odnaleźć angielską wersję na stronach BBC. Dla wygody oczywiście moja wersja.
Kanapki robiłem z chleba tostowego oraz ze zwykłego chleba (tylko takiego dobrego) i chyba były nawet lepsze niż z tostowego. Szynka jest właściwie opcjonalna, fajnie smakuje, ale nie jest niezbędna. Mieszanka serów, której używam jest inna od oryginalnego przepisu, ale całkiem fajna – dobrze ciągnie, a mozzarella łagodzi smak cheddara.
Składniki:
- 250g sera gryuere – ja użyłem sera cheddar z mozzarellą
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy kieleckiej
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- nieco śmietany 18% – 1 łyżka
- chleb tostowy
- plasterki szynki
Wykonanie jest proste: ser ścieramy na tarce, abo kruszymy, wrzucamy do blendera. Dodajemy żółtka, sos, musztardę i pieprz, a także połowę ilości śmietany. Później w zależności od konsystencji dodajemy więcej. Jeśli całość jest bardzo zwarta, nie nadaje się później do smarowania.
Po zmiksowaniu na gładką masę najważniejsza część jest gotowa. W programie powiedzieli, że pastę w tej formie można przechowywać w lodówce nawet 4 tygodnie – nie sprawdzałem.
Później przygotowujemy chleb: smarujemy dość grubo pastą, wkładamy w środek plaster szynki. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju i smażymy na małym ogniu nasze kanapki z obu stron, aż będą złociste, a ser w środku się rozpuści.
Smacznego!