Przepis na potrawę idealną na lato: makaron z pomidorkami koktajlowymi i świeżym szpinakiem. Proste i szybkie przygotowanie, wykorzystuje sezonowe produkty, ładnie wygląda i jest smaczna.
Składniki podaję na jedną solidną porcję.
Składniki:
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 100 g szpinaku świeżego
- kilka listków bazylia świeża
- średni ząbek czosnku
- łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oczywiście makaron
Wykonanie:
Nastawiamy wodę na makaron, dzisiaj użyłem spaghetti. W międzyczasie przygotowujemy resztę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, pomidorki myjemy i kroimy na połówki, szpinak można umyć.
Kiedy makaron już się gotuje na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy zmiażdżony czosnek, po zamieszaniu dodajemy pomidorki, i po chwili szpinak i listki bazylii. Wszystko mieszamy i po mniej więcej 3 minutach wyłączamy.
Odcedzamy makaron, wrzucamy na patelnię ze szpinakiem i pomidorami, mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. I to wszystko.
Smacznego!