pomidory i bazylia

Przepis na potrawę idealną na lato: makaron z pomidorkami koktajlowymi i świeżym szpinakiem. Proste i szybkie przygotowanie, wykorzystuje sezonowe produkty, ładnie wygląda i jest smaczna.

Składniki podaję na jedną solidną porcję.

Składniki:

  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 100 g szpinaku świeżego
  • kilka listków bazylia świeża
  • średni ząbek czosnku
  • łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oczywiście makaron

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron, dzisiaj użyłem spaghetti. W międzyczasie przygotowujemy resztę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, pomidorki myjemy i kroimy na połówki, szpinak można umyć.

Kiedy makaron już się gotuje na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy zmiażdżony czosnek, po zamieszaniu dodajemy pomidorki, i po chwili szpinak i listki bazylii. Wszystko mieszamy i po mniej więcej 3 minutach wyłączamy.

Odcedzamy makaron, wrzucamy na patelnię ze szpinakiem i pomidorami, mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. I to wszystko.

 

pomidory i bazylia

szpinak swierzy

makaron ze szpinakiem

 

Smacznego!