Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia przygotowałem swoją wersję warstwowej sałatki ze śledzi. Bardzo ładnie wyglądająca sałatka ze śledziami pod pierzynką z jajek. Świetnie nadaje się na kolację wigilijną, ale nie tylko. Powinna smakować osobom, które nie przepadają za “tradycyjną” postacią śledzie z cebulką.
Sałatka łączy ze sobą dużo smaków i śledź nie dominuje. Oprócz głównego bohatera są: ostra cebulka, kwaśne i chrupiące jabłka i ogórek kiszony, do tego neutralne ziemniaki i słodkawy, lekko ziemisty burak. Całość łączy lekko pikantny sos majonezowy i przykrywa lekka pierzynka ze startych jajek.
Wbrew pozorom przygotowanie śledzia pod pierzynką zajmuje sporo czasu – pokrojenie wszystkiego i ułożenie to około godziny. Do tego trzeba dodać czas na przygotowanie śledzi i ugotowanie ziemniaków, buraków i jajek. Efekt końcowy jest świetny wizualnie i smakowo. Dla lepszego wyglądu każda sałatka warstwowa powinna być w salaterce z pionowymi ściankami. U mnie na zdjęciach jest w zwykłej i nie wygląda tak świetnie.
A więc do dzieła.
Składniki na warstwową sałatkę śledzie pod pierzynką:
- 30 dag filetów śledziowych
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie buraki gotujemy
- 1 jabłko ze skórą
- 4 nieduże ogórki kiszone
- 2 średnie cebule czerwone siekamy
- 3 jajka na twardo
Sos do sałatki:
- 100 ml majonezu kieleckiego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy kieleckiej
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie sosu: mieszamy wszystkie składniki, czosnek przeciskamy lub ścieramy na drobnej tarce.
Najpierw przygotowujemy (najlepiej dzień wcześniej) to co się musi ugotować: buraki i ziemniaki. Ziemniaki do gotowania obieramy, buraki gotujemy w łupinach. Po ostygnięciu (dokładnym) ziemniaki kroimy w kostkę, drobną ok. 1cmx1cm, buraki obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Śledzie najlepiej a’la matias – będziemy mieli wtedy najmniej pracy. Filety moczymy w wodzie około 2 godzin. Wyciągamy, obsuszamy, kroimy w poprzek na niewielkie kawałki – tak około 2 cm.
Jabłko i ogórek kiszony kroimy bardzo drobno, cebulę siekamy.
Układamy warstwy:
- na dnie rozkładamy śledzie
- ścieramy na grubej tarce buraki
- drobno pokrojone jabłko
- posiekaną cebulę
- pokrojone ziemniaki
- ogórek kiszony
- kładziemy jeszcze jedną warstwę śledzi
- polewany przygotowanym sosem
- na wierzch na grubej tarce ścieramy jajka
Plusem sałatki jest to że można ją przygotować praktycznie bezpośrednio przed zjedzeniem. Wystarczy jej godzina w lodówce – nie musi się “przegryzać”.
Smacznego!