Poniższy przepis na schab curry z woka oraz zdjęcia są autorstwa mojego brata Adama.

ADAM:  Dziś przepis na bardzo szybki obiad. Co prawda zajęło mi trochę czasu zanim doszedłem do tego, jak dobrze uzyskać idealne kruche i soczyste mięso… ale czyż gotowanie nie jest sztuką, której człowiek uczy się całe życie 🙂

Do rzeczy, potrzebujemy:

  • kawałek mięsa, czyli 250 g piersi z kurczaka lub schabu,
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 łyżki wina (w oryginale ryżowego, można zastąpić też cherry albo czymś podobnym),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki curry,
  • sól,
  • olej.

schab z woka 2 Przygotowanie:

Kroimy dymkę, jeśli jest z dużymi cebulami, to cebule kroimy w łódki.

Mięso kroimy w cienkie paski (nie muszą być bardzo cienkie).

Następnie w misce przygotowujemy lane ciasto z mąki ziemniaczanej, cukru, wyciśniętego czosnku, szczypty soli i wina. Konsystencja powinna nie być bardzo rzadka, tak żeby ciasto przykleiło się do mięsa (można dodać więcej wina lub wody albo mąki ziemniaczanej).

Wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy.

Na woku rozgrzewamy olej, wsypujemy do niego curry, czekamy aż się zarumieni. Następnie wrzucamy mięso i cały czas mieszamy (jeśli mamy więcej mięsa smażymy je partiami). Po około 2 minutach wrzucamy cebule od dymki, smażymy jeszcze minutę następnie wrzucamy zieloną część dymki i smażmy ok pół minuty. Mięso powinno być soczyste i miękkie. Podajemy z ryżem.

Szybkie i proste.