grzanki z awokado

Kolejny wpis o grzankach-zapiekankach. Lubię taką formę śniadań i kolacji dlatego pojawia się sporo tego typu przepisów. Tym razem coś dla wielbicieli czosnku 😉

Przepis jak zwykle szybki, potrzebujemy:

  • chleb tostowy lub “wczorajszy” chleb
  • awokado – dojrzałe
  • czosnek
  • sól
  • cytryna

Na początek pomysł na przechowywanie chleba tostowego. Ponieważ psuje się on dość szybko, a ja lubię spontaniczne działania w kuchni, po zakupie wrzucam go do zamrażarki. Tym sposobem zawsze mam “świeże ” tosty. Wystarczy tylko odmrozić chwilę w tosterze.

Przygotowujemy tosty – w tosterze lub opiekamy chleb w piekarniku. To szybsza opcja jeśli mamy zrobić więcej grzanek to w piekarniku zmieścimy na raz więcej kromek.

Jeśli mamy gotowe, ciepłe tosty to przygotowujemy awokado: myjemy, kroimy w poprzek do pestki, przekręcamy i wyrzucamy pestkę. Miąższ najłatwiej wybrać łyżką. Rozgniatamy czosnek (można przecisnąć przez praskę) z odrobiną soli. Następnie mieszamy widelcem z miąższem awokado. Przy okazji mieszania rozgniatamy całość na jednolita masę.

Tosty smarujemy masą awokadowo-czosnkowa, skrapiamy cytryną i solimy. Podajemy na ciepło.

grzanki z awokado 2