Grzanki z awokado to kolejny pomysł na grzanki-zapiekanki. Lubię taką formę śniadań i kolacji dlatego na blogu pojawiło się już kilka takich przepisów. Tym razem coś dla wielbicieli awokado i czosnku 😉
Przepis krótki i szybki, potrzebujemy:
- chleb tostowy lub “wczorajszy” chleb
- awokado – dojrzałe
- czosnek – jeden ząbek wystarczy
- sól
- cytryna
Na początek pomysł na przechowywanie chleba tostowego. Ponieważ psuje się on dość szybko, a ja lubię spontaniczne działania w kuchni, to po zakupie wrzucam go do zamrażarki. Tym sposobem zawsze mam “świeże ” tosty. Wystarczy tylko odmrozić chwilę w tosterze.
Wracając do grzanek z awokado:
Najpierw przygotowujemy pastę z awokado. Myjemy, kroimy w poprzek i wyrzucamy pestkę. Miąższ najłatwiej wybrać łyżką. Rozgniatamy czosnek z odrobiną soli (można przecisnąć go przez praskę). Następnie widelcem mieszamy miąższem awokado z czosnkiem. Przy okazji mieszania rozgniatamy całość na jednolita masę.
Przygotowujemy tosty – opiekamy chleb w tosterze lub w piekarniku. Piekarnik to szybsza opcja jeśli mamy zrobić więcej porcji, bo np. wpadli znajomi. W piekarniku zmieścimy na raz więcej kromek i w ten sposób przygotujemy więcej porcji w krótszym czasie.
Jeśli przygotowujemy tosty w piekarniku to czynności możemy odwrócić: najpierw wstawiamy chleb do piekarnika i w międzyczasie przygotowujemy pastę do smarowania.
Tosty smarujemy masą awokadowo-czosnkowa, skrapiamy cytryną i solimy. Podajemy na ciepło.